Met deze salade wil je gegarandeerd extra groente opscheppen! De 5-spice tahinidressing in combinatie met de zoete dadels combineren erg goed met de broccoli.
Ingrediënten:
125 gram zilvervliesrijst
1 grote broccoli (ca. 700 gram)
3 el olijfolie
30 gram tahini
2 el limoensap
½ tl 5-spice (ofwel 5-kruidenpoeder)
1 knoflookteen, geperst
1 Spaanse rode peper, zaadlijsten verwijderd en in halve ringen
2 Medjoul dadels, in kleine blokjes
15 gram peterselie
Bereiding:
- Zet een grote pan met zo’n 10 cm aan water op.
- Kook de zilvervliesrijst volgens de aangegeven tijd op de verpakking gaar.
- Snijd ondertussen de broccoliroosjes van de steel. Snijd de steel in halve maantjes van ½ cm dik en kook ze de laatste 5 min. mee met de rijst. Snijd de broccoliroosjes zo nodig in hapklare roosjes en snijd in de lengte doormidden (zodat je een platte kant hebt).
- Verhit 1 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de helft van de broccoliroosjes in 3 – 4 min. goudbruin.
- Voeg 2 el water toe aan de koekenpan, dek de pan af en stoom de roosjes in 1-2 min. gaar. Bestrooi met een snuf grof zeezout en schep over op een bord. Herhaal met de rest van de broccoliroosjes.
- Klop de tahini, limoensap, 5-kruidenpoeder en de geperste knoflookteen plus 1 el olie en ⅓ tl zout op tot een dressing.
- Giet de rijst en broccolisteel af en schep om met de dressing, Spaanse peper, dadels en peterselie. Serveer de salade warm.
5-spicekruiden
Op internet staan leuke tips om de 5-spicekruidenmix zelf te maken. Maar je kunt ook bij elke supermarkt een potje 5-kruidenpoeder kopen. De kruiden die hierin thuishoren zijn: Venkelzaad, Steranijs, Kaneel (stokjes), Kruidnagel en (Sichuan)peper. Soms wordt ook witte of zwarte peper gebruikt, deze zijn wat minder scherp van smaak. Behalve in deze salade worden deze kruiden vaak gebruikt in Aziatische gerechten als curry’s.