terug naar recepten

Speltotto, spelt-risotto, met paddenstoelen, spinazie en geitenkaas

Spelt-risotto, ofwel speltotto, is een volkoren twist op de bekende risotto. Deze vegetarische speltotto is vezelrijk, nootachtig en wordt geserveerd met een flinke portie groenten en paddenstoelen. De paddenstoelen bevatten niet alleen veel umami-smaak, ze zijn ook rijk aan antioxidanten.

4 personen / 40 minuten

Ingrediënten:

½ bouillonblokje
15 gram gedroogde paddenstoelenmix (zakje van 30 gram)
3 el extra virgine olijfolie
3 bosuitjes, in ringetjes
250 gram spelt
2 el witte wijnazijn
250 gram diepvriesspinazie à la crème
400 gram kastanjechampignons, in parten
75 gram geitenkaas
40 gram pijnboompitten (of zonnebloempitten, voor een goedkoper alternatief)

Bereiding:

  1. Zet 1 liter water op, los daar het bouillonblokje in op en voeg de gedroogde paddenstoelen toe. Laat 10 min. staan en houd warm. Ontdooi ondertussen de spinazie in een pannetje of in de magnetron.
  2. Verhit 1 el olijfolie in een braad- of hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de bosui 2-3 min. aan. Voeg de spelt toe en roerbak 1 min. tot het een nootachtige geur afgeeft.
  3. Blus de pan met de wijnazijn. Voeg de geweekte paddenstoelen en een opscheplepel bouillon toe. Zodra de bodem droog dreigt te raken, kun je weer een lepel bouillon toevoegen. Herhaal dit tot de spelt beetgaar is, dat duurt zo’n 14-18 min. Je wilt de speltotto vochtig, maar niet ‘soepig’ hebben. Je houdt misschien wat bouillon over.
  4. Verhit ondertussen 1 el olie in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en bak de helft van de champignons goudbruin. Herhaal met de andere helft.
  5. Voeg de champignons, 50 gram geitenkaas en peper naar smaak toe aan de speltotto. Garneer met de rest van de geitenkaas en de pijnboompitten.