Rodebietensoep met appel en geitenkaas

De combinatie rode biet, appel en geitenkaas is heerlijk in salades, maar net zo lekker als soep!

4 personen
40 minuten

Ingrediënten:

2 el olijfolie
1 middelgrote rode ui, gesnipperd
3 knoflooktenen, in plakjes
1 tl gedroogde tijm
½ tl venkelzaad
750 gram gekookte rode bieten in blokjes van 1 cm (*)
½ Elstar appel, in blokjes van 1 cm
1 groentebouillonblokje (met minder zout)
60 gram geitenkaas + extra voor garnering
1 el balsamicoazijn

Bereiding:

  1. Verhit 1 el olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, tijm en het venkelzaad toe en bak in 4 min. glazig.
  2. Voeg de bieten (bewaar wat blokjes voor garnering), appelblokjes, 1 liter water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat 30 min. op laag vuur pruttelen.
  3. Voeg de geitenkaas, balsamicoazijn en een flinke snuf peper toe en maal glad met een staafmixer.
  4. Verdeel de soep over vier kommen en garneer met de blokjes rode biet, geitenkaas en peper.


Tip 1: Rooster de bietjes

*Let op: bietjes hebben wat langer de tijd nodig om te koken. Afhankelijk van de grootte kan dit oplopen tot 90 minuten. Wil je tijd besparen en een extra lekkere (zoete) smaak? Dan kun je de bietjes ook roosteren in de oven. Schil daarvoor de rauwe bieten en snijd deze in blokjes van circa 3 cm. Wentel ze in een kom om met 1 eetlepel olijfolie. Leg ze dan op de bakplaat met bakpapier in een voorverwarmde oven (180 graden) en na circa 20 minuten zijn de bietjes half tot driekwart gaar. Je kunt ze dan toevoegen na stap 1.

Tip 2: Rooster extra bietjes voor de Superfoodsalade

Tip: schil meer bietjes dan je voor dit gerecht nodig hebt en laat de bietjes die je niet voor de soep gebruikt nog 20 minuutjes langer in de oven. Controleer wel even tussendoor hoe het gaat. De geroosterde bietjes smaken namelijk ook heerlijk in de Superfoodsalade.

Tip 3: Bietjes voor roze hummus

Tip: als je hummus maakt, kun je ook 1 geroosterd bietje toevoegen bij het blenderen. Dan krijg je een hele leuke roze hummus.