MAC AND ‘CHEESE’ MET BLOEMKOOL EN DOPERWTEN

Een gezonde en veganistische twist op de in Amerika populaire ‘mac and cheese’, maar dan in een gezonder jasje. Erwtenmacaroni is een goede bron van eiwitten en kun je gemakkelijk één op één gebruiken als vervanger voor de gebruikelijke macaroni van wit meel. Edelgistvlokken vind je in de bio-winkel of gezondheidswinkel (Holland & Barrett bijvoorbeeld).

4 personen / 20 minuten

Ingrediënten:

Voor de kazige saus:

300 ml ongezoete erwten- of sojadrink
40 gram edelgistvlokken
4 el tahini
4 tl knoflookpoeder
4 tl appelazijn
1 el uienpoeder
2 tl Franse mosterd
2 tl miso
¼ tl kurkuma

Overig:

400 gram erwtenmacaroni
200 gram bloemkool, in roosjes (zie tip)
100 gram doperwten

Bereiding:

  1. Maal de ingrediënten voor de kazige saus met ¼ tl peper glad met een staafmixer of in de keukenmachine.
  2. Kook de macaroni in licht-gezouten water 1 min. korter dan al dente en kook de laatste 4 min. de bloemkool mee. Giet af, maar bewaar een kopje kookvocht. Houd de macaroni en bloemkool onder koud stromend water, zodat ze niet verder garen.
  3. Breng in dezelfde pan de saus al roerende aan de kook. Schep de macaroni, bloemkool en doperwten door de saus en kook mee tot de pasta gaar is, ± 2 min. Voeg zo nodig een scheut kookvocht toe om de saus uit te dunnen.

 

Tip: Gebruik ook eens de bladeren van een bloemkool – het liefste de biologische variant – in een roerbakgerecht. Snijd dan de stugge stelen fijn en laat de kleinere bladeren heel.