Vooropgesteld, ik ben niet geheel onpartijdig want Joeri maakt ook recepten voor mijn website. Maar zijn nieuwe kookboek ‘Heilig Boontje’ is echt een aanrader. Vandaar dat ik graag hier mijn recensie deel.
Ik leerde Joeri Veul kennen toen ik in maart 2023 gevraagd werd om een presentatie te geven over gezonde voeding tijdens de boekpresentatie van zijn eerste boek ‘Hoofdgerechten’. Als Uithoornse schrijver kreeg hij het podium en als Uithoornse diëtist mocht ik dus ook iets vertellen over onze gemeenschappelijk passie: voeding. Ik was erg onder indruk van zijn verhaal, zijn doorzettingsvermogen en zijn originele recepten. Toen ik in de zomer van 2023 de overstap maakte naar mijn huidige praktijk en volledig als orthomoleculair diëtist kon gaan werken met mijn eigen website, was de keuze snel gemaakt. Ik wilde professionele, grotendeels vegetarische, originele en inspirerende recepten en foto’s, dus wie kon dat beter doen dan Joeri?! Het resultaat zie je hier op mijn website. De recepten geef ik graag door aan mijn cliënten en ik hoor alleen maar goede feedback.
En toen kwam het 2e boek: ‘Heilig Boontje’, het ultieme kookboek over peulvruchten. De kaft is gelijk al erg opvallend waarbij de bonen al van de supervrolijke cover afknallen, letterlijk en figuurlijk. Het boek is ingedeeld op basis van hoeveel tijd je aan een gerecht wilt besteden, heel origineel bedacht. Joeri kookt niet alleen met peulvruchten, maar strooit ook her en der met uitdrukkingen die met peulvruchten te maken hebben. De titel van het boek zegt al genoeg! Ook geeft hij bij elk recept een korte introductie wat het geheel goed leesbaar maakt. En dat is wat ik juist zo leuk vind aan kookboeken, ik lees ze namelijk heel graag en kijk ook graag naar de foto’s van de recepten. Dit boek is dus helemaal in mijn straatje. Want alle foto’s zijn op zeer professionele wijze door Joeri zelfgemaakt.
En dan de recepten zelf, want daar gaat het natuurlijk uiteindelijk over. Alle recepten bevatten natuurlijk peulvruchten en het is zo knap hoe Joeri erin geslaagd is om zoveel verschillende en vooral inspirerende gerechten te maken. Van een pokébowl met pompoen, een sesamkorst en spicy zwarte bonen, een wokgerecht en stamppot ineen met edamame en paddenstoelen tot de couscous met kikkererwten met druiven en sterrenmunt. Deze laatste heb ik zelf gemaakt, aangetrokken door de combinatie met sterrenmuntthee. Mijn favoriete theetje als basis voor de couscous. En het was heerlijk, mijn visite vond het ook superlekker en was verbaasd over hoeveel gerechten je kunt maken met peulvruchten.
Last but not least: natuurlijk gaat Joeri ook in op de (gezondheids)voordelen van peulvruchten. Ook pleit hij voor het oppoetsen van het imago van de peulvrucht. Naar mijn idee is hij in elk geval al heel erg geslaagd in deze missie door alle veelzijdige, originele en voor lekkere recepten in dit boek. Kortom, wil je ook meer met peulvruchten aan de slag, dan zou dit kookboek wel eens een hele leuke eyeopener kunnen zijn!
Ria Bouwhuis, december 2024