Ik reageer op voeding, wat nu?

Merk je na het eten dat je lichaam reageert op de voeding? Bijvoorbeeld doordat je overal jeuk krijgt, een opgeblazen buik, steeds moet boeren, winden laten of hollen naar het toilet? Krijg je juist een prikkelend gevoel aan je tong of lippen of word je sloom? Dan is dat een heel vervelende reactie waarvan je natuurlijk wilt weten wat de klachten precies veroorzaakt.

 

Allergie, voedselintolerantie of voedselovergevoeligheid?

In mijn praktijk als diëtist en leefstijlcoach merk ik dat het een heel gepuzzel kan zijn om erachter te komen wat de oorzaak van jouw klachten is en wat je eraan kunt doen. Het is dan sowieso heel goed om te bepalen of er sprake is van een allergie, eventueel met kruisreacties, een voedselintolerantie of voedselovergevoeligheid. Elk is een andere problematiek maar ze kunnen wel samen voorkomen. En elke oorzaak vereist ook een andere aanpak. In dit blog leg ik je uit wat de verschillen zijn tussen de mogelijke oorzaken van jouw reactie op voeding, en welke opties je hebt om dat aan te pakken.

 

Allergieën en kruisreacties

Een allergie is een directe reactie van het immuunsysteem, meestal op de huid of slijmvliezen van de mondholte, keel, lippen en of tong. De reactie merk je binnen 15 tot 30 minuten na het contact met de uitlokker. Zoals bij een pinda-allergie of een allergie voor schaal- en schelpdieren. Maar ook als gevolg van een kruisreactie bij hooikoorts. In dat geval krijg je een reactie nadat je bijvoorbeeld een appel of mango eet. Je lichaam verwart de verschillende stofjes en het immuunsysteem reageert direct. Vaak met een prikkelend gevoel op de tong, in de mond of aan het gehemelte. In het hooikoortsseizoen, als dat immuunsysteem al volop actief is, kunnen die reacties nog heftiger zijn.

 

Testen van allergieën, voedselintolerantie of -overgevoeligheid

Een allergie kan aangetoond worden via een lgE-bloedonderzoek of een kras- of prikjestest. De prikjestest zelf meet ook eventuele kruisreacties. Scoor je negatief op deze testen terwijl je wel klachten en/of reacties hebt? Dan is het tijd voor een vervolgonderzoek. Ook kan het zo zijn dat je immuunsysteem wel reageert maar dat een normale allergietest dit niet registreert. Het gaat dan om latere reacties die kunnen ontstaan als je immuunsysteem kleine stukjes voeding in het bloed waarneemt. We noemen dit vaak een intolerantie of overgevoeligheid, maar eigenlijk is dit ook een allergie omdat het immuunsysteem erbij betrokken is. De orthomoleculaire geneeskunde heeft diverse testen om deze reactie, de lgG-reactie, te meten.

 

Energiegebrek door een overbelast immuunsysteem

Omdat die kleine stukjes traceerbare voeding niet in je bloed thuishoren, is dat een zware belasting voor je immuunsysteem. Die is dan constant actief waardoor gemakkelijk laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan. Zulke ontstekingen vormen een zware belasting voor je lichaam wat weer leidt tot energiegebrek.

 

Voedselintolerantie of voedselovergevoeligheid?

De termen voedselintolerantie en voedselovergevoeligheid worden door elkaar gebruikt. Een echte voedselintolerantie of -overgevoeligheid is een wat latere reactie op de voeding en gaat vaak gepaard met maag- en darmklachten. Meestal ontstaan de klachten zo’n 30 minuten na het eten, maar het kan soms ook al eerder zijn. Het spijsverteringssysteem heeft dan problemen met de aangeboden voeding. Dit is lastig om te onderzoeken omdat er zowel meerdere oorzaken kunnen zijn, en omdat je na zo’n tijd vaak al meerdere dingen gegeten hebt. Het kan dan moeilijk zijn om de echte oorzaak te achterhalen.

 

Mogelijke oorzaken bij voedselintolerantie en -overgevoeligheid

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van klachten als gevolg van voedselintolerantie of -overgevoeligheid. Zoals weinig maagzuur, hierdoor is de spijsverteringskracht sterk verminderd wat vaak het begin is van een heel vervelende vicieuze cirkel. Ook de kwaliteit van de darmflora speelt een grote rol. En stress, antibiotica en niet altijd gezonde voeding kunnen een rol spelen in het ontstaan en voortduren van de klachten.

 

Inzicht en adviezen bij jouw klachten, boek nu jouw gratis kennismaking

Een klachtendagboek in combinatie met een eetdagboek kan al inzicht geven in de mogelijke triggers. Zeker als je dat ook bespreekt met een diëtiste die hierin ervaring heeft. Ik heb die ervaring en kan jou op basis van de klachten en de voeding adviseren welke aanpassingen in het voedingspatroon al kunnen helpen om de klachten te verminderen. Want darmklachten zijn niets om je voor te schamen of mee door te modderen, maar wel voldoende reden om te bespreken en de oorzaak aan te pakken. Wil jij dat ook, de klachten die jij krijgt nadat je gegeten hebt aanpakken? Maak dan hier een afspraak voor een gratis telefonische kennismaking. Ik help je graag verder.