Het koolhydraatbeperkte dieet doet de banaan geen eer aan. Vertelt een cliënt tijdens een consult dat hij of zij wel eens een banaan eet, dan wordt daar snel korte metten mee gemaakt. Nee, het moet rood fruit zijn, of een mandarijntje of een kiwi. Dat kan allemaal net, maar de banaan…. Dat is echt een no go als je wilt afvallen. Maar, weet je dat archeologen in Azië sporen hebben gevonden waaruit blijkt dat 8.000 jaar v. Chr. al bananen werden geteeld? Als men ze toen al at, waarom doen wij er dan nu zo moeilijk over?
Ja, de banaan bevat relatief veel suikers. Maar een banaan is zoveel meer dan dat. Daarom geef ik je hier 6 redenen om wel bananen te eten. Plus een recept om de banaan niet bruin te laten worden op de fruitschaal.
Maar wat nu als je minder koolhydraten wilt eten? Ook dan kun je de banaan eten. Deel bijvoorbeeld eens een banaan, dat scheelt al de helft. En er zijn grote en kleine bananen te koop. Verder kun je de banaan toevoegen aan je portie kwark. Hier zit al tryptofaan in zodat je een dubbele portie Feelgood binnen krijgt. En eet je fruit samen met kwark, dan komt het langzamer de bloedbaan binnen wat heel gunstig is.
Heb je een groene, onrijpe banaan op de fruitschaal liggen? Probeer het eens en kijk of je dat wat vindt. In zo’n groene banaan zitten namelijk veel prebiotische vezels, een weldaad voor je darmflora. Deze vezels worden niet verteerd maar zijn een brandstof voor je darmbacteriën.
Heb je een paar overrijpe bananen? Maak er dan dit lekkere en gezonde bananenbrood van! Dit recept is genoeg voor ongeveer 10 plakken bananenbrood, elke plak bevat 1/3e banaan.
Je bakt het brood in een cakeblik. Hiervoor heb je nodig:
*) Andere meelvariaties zijn ook mogelijk, zoals kokosmeel, boekweitmeel, kikkererwtenmeel of teff.
Verwarm de oven voor op 175°. Maal in een keukenmachine of stevige blender het meel, de bakpoeder en de noten fijn. Doe deze mix in een apart schaaltje. Snijd vervolgens de bananen en dadels in stukken en pureer ze in een keukenmachine met het hakmes. Giet deze mix in een ander schaaltje. Breek vervolgens in de mengkom de eieren, voeg een snufje zout toe en mix het fijn tot een schuimig geheel. Voeg vervolgens de inhoud uit de twee schaaltjes erbij en roer het goed door. Giet het beslag in een ingevette bakvorm, druk er een paar walnoten of pecannoten op ter decoratie en plaats het in de voorverwarmde oven. Bak het bananenbrood circa 45 – 50 minuten. Check met een satéprikker of het brood gaar is (prikker schoon = brood gaar). Laat het brood afkoelen op een rooster.
Tip: snijd het brood in plakken en vries die plakken afzonderlijk in.
Geniet dus lekker van je banaan, jij en je lichaam worden er blij van!